Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Η δίκη του Julian Assange αποτελεί μέρος μιας αυξανόμενης καταπάτησης δημοκρατίας


Του Daniel Engelke | 16/09/2020

https://diem25.org/julian-assanges-trial-part-increasing-encroachment-democracy/

#FreeAssange#Assange#Democracy#Don’tExtraditeAssange #JulianAssange#Justice#Trial#Whistleblowers


Η δίκη εναντίον της ελευθερίας του τύπου συνεχίζεται.

Η δίκη στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχει σκοπό να εκδώσει τον ιδρυτή του Wikileaks Julian Assange στις Ηνωμένες Πολιτείες αναβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας ενός μέλους της εισαγγελίας (που εκπροσωπεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ) που φέρεται να παρουσιάζει συμπτώματα COVID-19.

Ενώ η δίκη εναντίον του Assange συνεχίστηκε τη Δευτέρα, επιπλοκές – συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης του Τύπου – συνέχισαν να εμποδίζουν  εκείνους που παρέχουν ενημέρωση για τη δίκη σχετικά με την τύχη του ιδρυτή του Wikileaks και της ελευθερίας του Τύπου. 

Το DiEM25 παρέχει μια συλλογή των κατηγοριών εναντίον του Assange, ενημέρωση από τη δίκη και γιατί οι υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου δεν πρέπει να αφήσουν τον κατά των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος να συνεχιστεί.


Η υπόθεση έκδοσης εναντίον του Julian Assange: μια επισκόπηση.

Ο Julian Assange συνελήφθη το 2019 όταν η αστυνομία  Λονδίνου απομάκρυνε τον ιδρυτή του Wikileaks από την πρεσβεία του Εκουαδόρ – η πρώτη φορά στην ιστορία που μια κυβέρνηση επέτρεψε σε  υπηρεσία επιβολής του νόμου ξένης χώρας να εισέλθει στην κυρίαρχη επικράτειά της της  και να συλλάβει έναν από τους πολίτες της.

Ο Assange έλαβε άσυλο από το Εκουαδόρ το 2012, όταν ο τότε πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα πίστευε ότι ο ιδρυτής του Wikileaks αντιμετώπιζε «πολιτική δίωξη και προοπτική μη δίκαιης  δίκης» στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά τη σύλληψή του, ο Ασάνζ φυλακίστηκε στη φυλακή Belmarsh του Ηνωμένου Βασιλείου, το επωνομαζόμενο «Γκουαντάναμο της Βρετανίας».

Η αρχική αγωγή των ΗΠΑ εναντίον του Assange κατηγόρησε τον ιδρυτή του WikiLeaks ότι «συνωμότησε» με την Chelsea Manning (τότε Bradley) το 2010 για την«εισβολή» (hacking) σε έναν κυβερνητικό υπολογιστή. Οι κατηγορίες των ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Μάιο του 2019 σε 18 (από 2) βάσει του Νόμου περί Κατασκοπείας , ο οποίος κατηγορεί τον Assange ως εκδότη απόρρητων διαβαθμισμένων κυβερνητικών εγγράφων.

Οι κατηγορίες βάσει του Νόμου περί Κατασκοπείας αποδεικνύονται οι πιο επικίνδυνες για την ελευθερία του Τύπου, καθώς ποινικοποιούν αυτό που κάνουν οι περισσότεροι δημοσιογράφοι καθημερινά: δημοσιεύουν  υλικό που διέρρευσε από πηγές. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση Ομπάμα αρνήθηκε να κατηγορήσει τον Assange, παρόλο που απηύθυνε κατηγορίες σε περισσότερους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος βάσει του νόμου περί κατασκοπείας από όλους τους προκατόχους της μαζί.

Αν εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και καταδικαστεί για όλες τις κατηγορίες, ο Assange αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 175 έτη.


Ενημέρωση σχετικά με τη δική στο Old Bailey.

Καθώς η εκδίκαση της έκδοσης στο Old Bailey του Λονδίνου συνεχίστηκε μέσω βιντεοδιάσκεψης τη Δευτέρα,  προβλήματα συνδεσιμότητας ταλαιπώρησαν και πάλι εκείνους που καλύπτουν την ακρόαση.

Η δημοσιογράφος Stefania Maurizi ανέφερε «απαίσια» ποιότητα ήχου κατά την ακρόαση του μάρτυρα Αμερικανού δικηγόρου Eric Lewis, ο οποίος μίλησε εκ μέρους του Assange. Η Maurizi παρατήρησε ότι ακόμη και η δικαστής Vanessa Baraitser «είχε πρόβλημα» ακρόασης του μάρτυρα του Assange, Lewis. Ο δημοσιογράφος Tristan Kirk επιβεβαίωσε την Maurizi, κοινοποιώντας ότι ο Lewis πέρασε δέκα λεπτά ρωτώντας αν η Baraitser μπορούσε να τον «ακούσει», ακόμη και «χειρονομώντας» για να επιβεβαιώσει την προσοχή του δικαστή.

Στις ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, αρνούνται συνεχώς την πρόσβαση σε  σύνδεσμο τηλεπαρακολούθησης της δίκης.

Η σύνδεση του Assange με τον έξω κόσμο δεν περιορίστηκε μόνο σε τεχνολογικά προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδρυτής του Wikileaks δεν μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση στους δικηγόρους του για «έξι μήνες». Τα αιτήματα από την υπεράσπιση για καθυστέρηση της δίκης – προκειμένου να προετοιμαστούν για νέες κατηγορίες από τις ΗΠΑ που οδήγησαν στην «επανασύλληψη» του Assange την περασμένη εβδομάδα – απορρίφθηκαν από τη δικαστή Vanessa Baraitser.

Η ακρόαση της Δευτέρας ολοκληρώθηκε όταν τεχνικά ζητήματα εμπόδισαν το δικαστήριο να αποκαταστήσει τη σύνδεσή με τον Lewis. Όταν το δικαστήριο συνεχίστηκε την Τρίτη, ο Αμερικανός δικηγόρος  Τόμας Ντάρκιν, μιλώντας εκ μέρους του Assange, αναφέρθηκε στην «δρακόντεια» καταδίκη που απειλεί τον ιδρυτή του Wikileaks και στην προοπτική μιας άδικης δίκης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 “Kαφκική” είναι ο τρόπος με τον οποίο ο πληροφοριοδότης Edward Snowden χαρακτήρισε την υπόθεση μέχρι στιγμής.


Πώς να κάνετε τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος να σωπάσουν

Όπως αποφάνθηκαν ο καθηγητής Noam Chomsky και η μυθιστοριογράφος Alice Walker, η υπόθεση Assange έχει να κάνει περισσότερο με την προσωπικότητα του ιδρυτή του Wikileaks πάρα με το τι έχει αποκαλύψει η οργάνωση μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος  – τα  κυβερνητικά παραπτώματα. Ο δικηγόρος του Assange, Antoine Vey, ανέφερε ότι δεν πρόκειται πλέον για νομική υπόθεση, αλλά για πολιτική υπόθεση – και στο επίκεντρο της δίκης βρίσκεται μια συζήτηση σχετικά με την ύπαρξη του ίδιου του κράτους δικαίου.

Αυτό φαίνεται αναμφισβήτητα πραγματικό, καθώς μια μακρόχρονη εκστρατεία δυσφήμισης εναντίον του Ασάνζ, όπως η ιστορία ότι άπλωσε τα κόπρανά του στον τοίχο της πρεσβείας του Εκουαδόρ, οδήγησε τη δεξιά και την αριστερά εναντίον του ιδρυτή του Wikileaks και απέκρυψε λεπτομέρειες της δίκης.

Η Δεξιά μισεί τον Assange από τότε που τα Wikileaks αποκάλυψαν εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, δυσφημίζοντας ακόμα περισσότερο τον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας με επικεφαλής τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Κάποιοι ζήτησαν ακόμη και την εκτέλεση του, συμπεριλαμβανομένου του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Assange έγινε ανεπιθύμητος στην αριστερά λόγω εκείνων που πιστεύουν ότι το Wikileaks ώθησε τον Donald Trump στον Λευκό Οίκο. Η ειρωνεία είναι ότι, για την Αριστερά και για εκείνους της Δεξιάς που μισούν τη διοίκηση του Τραμπ,  η καταδίκη του Assange από δικαστήριο των ΗΠΑ απειλεί την ελευθερία του Τύπου που έχει ενθαρρύνει μια τέτοια διαφωνία από τις εκλογές του 2016.

Ακόμη και για εκείνους που μπορεί να μη συμπαθούν τον Assange, η ίδια η υπόθεση θα έπρεπε να προκαλεί ανησυχία. Παράλληλα με την αδυναμία πρόσβασης στους δικηγόρους του, ο Assange κατασκοπεύτηκε επανειλημμένα στην πρεσβεία του Εκουαδόρ κατά τη διάρκεια συναντήσεων με δικηγόρους, ένα σχέδιο που διεξήχθη  από τον μεγάλο χορηγό του Τραμπ, Σέλντον Άντελσον.

Υπάρχει επίσης η σωματική και η ψυχική πίεση που ασκείται στον Assange, που από τον ΟΗΕ και μια ομάδα γιατρών του Lancet περιγράφεται ως βασανιστήρια, πράγμα που καθιστά σαφή την πρόθεση της προσφυγής των ΗΠΑ: την αποθάρρυνση των μελλοντικών μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος κατά της διαφθοράς.

Στο DiEM25, δεν βλέπουμε τον αγώνα του Julian ως έναν ατομικό αγώνα.

Αντιθέτως, υπερασπιζόμαστε ένα κίνημα που είναι υπέρ των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, υπέρ της διαφάνειας και κατά της μυστικότητας. Είτε πρόκειται για την Αυστραλία, όπου οι μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος διώκονται σε κλειστές δίκες, είτε για την Τουρκία όπου οι εισαγγελείς αντιμετωπίζονται με αντιτρομοκρατική νομοθεσία, οφείλουμε να υποστηρίξουμε εκείνους που έχουν το θάρρος να μιλήσουν ανοιχτά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: