Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Πρωτομαγιά: Η ορμή μας κομμάτι του κινήματος.





Του Ραφαήλ Μπελενιώτη. 


Η πρώτη του Μαίου έχει χαραχτεί συλλογικά στις μνήμες των λαών, ως ημέρα μνήμης ηρωικών και μαχητικών αγώνων για την χειραφέτηση και τα δικαιώματα τους.

Από  την πρώτη του Μάη το 1886 στο Σικάγο, όπου τα εργατικά συνδικάτα της χώρα ξεσηκώθηκαν ζητώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και θεσμοθετημένο οχτάωρο ωράριο εργασίας.  Ως τότε τίποτα από τις σημερινές κατακτήσεις  δεν ήταν δεδομένο, μέχρι που ένα Σάββατο  του 1886, μια εργάσιμη τότε μέρα,  οι εργάτες μαζί με τις γυναίκες, τους συναδέλφους και τα παιδιά τους ξεκίνησαν να διαδηλώνουν ειρηνικά στην πλατεία Heymarket, του βιομηχανικού Σικάγο. Απέναντι τους φυσικά βρήκαν ένα πάνοπλο κατεστημένο οπλισμένο με πολυβόλα και περίστροφα.

Από την πρώτη του Μάη το 1892 όπου πραγματοποιείται η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα.  Χιλιάδες εργάτες διαδήλωσαν με ορμή ζητώντας  θεσμοθέτηση της κυριακάτικης αργίας  και  αποζημιώσεις των εργατικών ατυχημάτων.

Από την πρώτη του Μάη  το 1936 με την ηρωική συγκέντρωση και διαδήλωση των καπνεργατών στην Θεσσαλονίκη.  Η απάντηση του κατεστημένου ήταν πάλι η ίδια: η κρατική ασφάλεια άνοιξε πυρ εναντίον των άοπλων διαδηλωτών. Το αποτέλεσμα δεκάδες νεκροί και πολλοί τραυματίες.

Ως και την Καισαριανή. Η εκτέλεση των διακοσίων κομουνιστών πατριωτών και λοιπών μελών αριστερών οργανώσεων,  έλαβε χώρα την πρώτη Μάιου του 1944 και συνέπεσε με την εργατική πρωτομαγιά. Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής δεν δίστασαν να εκτελέσουν στον τοίχο της Καισαριανής διακόσιους έλληνες αντιστασιακούς αιχμάλωτους πολέμου εκείνη την ημέρα, ως αντίποινα για την εκτέλεση ενός Γερμανού στρατηγού από αντιστασιακούς.

Η πρωτομαγιά έχει συνδεθεί στη συλλογική μας συνείδηση με τον αγώνα για το δίκιο  και την ελευθερία. Με το βάρος αυτής της συνείδησης στους σημερινούς καιρούς, να γίνει και η δική μας ορμή κομμάτι του κινήματος, με αφετηρία την πρωτομαγιά.

Πάνω στους αγώνες των λαών, ακολουθώντας τα  χνάρια που άφησε η ορμή του κόσμου ο οποίος δεν υπολόγισε «το κόστος» και βγήκε στους δρόμους, στις πλατείες, γνωρίζοντας πως έχει δίκιο και έτοιμος να το υπερασπιστεί με την ζωή του.

Το κίνημα μας, τιμώντας την ηρωική πρωτομαγιά και σηκώνοντας το συνειδησιακό βάρος αρχής γενομένης από την πρώτη του Μάη να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού κινήματος που παλεύει για το δίκιο και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που πνίγονται από τις άδικες πολιτικές της Ε.Ε και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.                                                                 

Με σημαία τον διεθνισμό μας, ως Diem25 να χυθούμε και εμείς σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα της καθημερινότητας στον χώρα δουλειά μας, στην γειτονιά μας και στην πόλη μας, ως ένα ευρύτερο κομμάτι ενός πλατύ μετώπου που θέλει να κάνει το αναγκαίο που φαντάζει αδύνατο: Να φέρει την δημοκρατία στην Ευρώπη!

Η Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης, της ανεκτικότητας και του πολιτισμού και όχι των αυταρχικών νεοφιλελεύθερων  κυβερνήσεων και των ασύδοτων πολυεθνικών, που γεννάνε πολέμους, πρόσφυγες και φτώχεια, θα περάσει μόνο μέσα από την συμμετοχή και την ορμή μας στους μικρούς και μεγάλους αγώνες του σήμερα.





Δεν υπάρχουν σχόλια: