Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Θέσεις της Ιωάννινα 1DSC του DiEM25 για τις εξορύξεις πετρελαίων στην Ήπειρο.



«Democracy in Europe Movement 2025» - «Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025».

Σε περιόδους οικονομικών κρίσεων,όπως αυτή που η Ελλάδα διανύει σήμερα, το περιβάλλον περνά σε δεύτερη μοίρα, ενίοτε κ εκχωρείται φθηνά, γιατί υπάρχουν πιο πιεστικές ανάγκες σε ρευστότητα.Κι όταν λείπει το χρήμα ,οι κυβερνήσεις το αναζητούν οπουδήποτε-και με οποιοδήποτε κόστος: κεφάλαια που προορίζονται για προγράμματα περιβαλλοντικής προστασίας καταλήγουν αλλού,περιβαλλοντικοί μηχανισμοί “χαλαρώνουν”.τα αναξιοποίητα κοιτάσματα ορυκτών πόρων φαντάζουν ξαφνικά σαν κότα με τα χρυσά αβγά κ η εφαρμοζόμενη μακροοικονο- μική πολιτική αρχίζει να αφήνει βαθύτερο αποτυπώματα στο περιβάλλον.

Οι οικονομικές κρίσεις περνούν αλλά οι οικολογικές μένουν.Χαρακτηριστική ως προς αυτό η περίπτωση της Φιλανδίας ,που στις αρχές της δεκαετίας του '90 έχασε περίπου το13% του ΑΕΠ της όταν οι τράπεζες κατέρευσαν κ οι εξαγωγές προς την πρώην σοβιετική ένωση σταμάτησαν.Η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρέμου,από όπου την τράβηξαν στα γρήγορα τα...κινητά της Nokia Corp.
Στη χώρα μας στήνονται η θα στηθούν οι πλατφόρμες ώστε να προχωρήσει η εξόρυξη πετρελαίου. Όλα καλά θα έλεγε κάποιος εφόσον κοιτάσματα πετρελαίου υπάρχουν άλλα κ υψηλότατοι μισθοί που προσφέρονται από τις πετρελαϊκές εταιρίες για τα Ελληνικά δεδόμενα.
Όμως οι παγκόσμιες συγκυρίες έχουν μεταβληθεί δραματικά.Ύστερα από το σκάνδαλο του Dieselgate(9/2015 η Volkswagen χρησιμοποίησε λογισμικό προγραμματισμένων εκπόμπων αερίων μέχρι κ 40x περισσότερο ΝΟ κατά την οδήγηση σε 11 εκατ. αυτοκίνητα παγκοσμίως κ 500.000 για ΗΠΑ στα μοντέλα 2009-2015) πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν δεσμευτεί να καταργήσουν τους κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2025,σε μόλις 8 χρ.δηλ.Εισερχόμαστε γοργά στην εποχή της αμιγούς ηλεκτροκίνησης κ υδρογονοκίνησης κ εμείς ως ακόμα μια οπισθοδρομική αποικία ανακα- λύπτουμε τον μαύρο χρυσό.
Το πρόβλημα από τεχνολογικής πλευράς είναι ότι τα πετρελαϊκα κοιτάσματα στην Ελλάδα (ξηρά κ θάλασσα)βρίσκονται σε τερατώδη βάθη άνω των 1500μ.Οι τεχνολογίες που απαιτούνται είναι εξαιρετικά πιο σύνθετες από ότι στα κοιτάσματα της Θάσου(μόλις 50μ βάθος) ακόμα κ στην περιοχή των Ιωαννίνων.
Σε τέτοια βάθη κ ειδικά στο σεισμογενές Ιόνιο ,υπάρχουν τα εξής προβλήματα.Σε περίπτωση διαρροής η καταστροφή του Ιονίου κ της Αδριατικής θεωρείται βέβαιη.Όλοι θυμόμαστε το περι- βαλλοντικά ολέθριο ατύχημα που συνέβη σε ανάλογα βάθη στον κόλπο του Μεξίκου το 2010 .(66km.μακρυά από την ακτή της Λουιζιάνα .Μέτοχοι του έργου η BP.,Andarako,Moiex. Eκρήγνειται η εξέδρα εξόρυξης κ εκτοξεύεται μια φλόγα¨μπάλα¨ σε 64km.Πάνω στην εξέδρα εργα-ζόταν 126 άτομα .Η βύθιση της εξέδρας προκάλεσε πετρελαιοκηλίδα η οποία έφτασε τα 180.000 km.κ σε ακτίνα 210.000.km.με την συγκεκριμένη διαρροή να αποτελεί από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του πετρελαϊκού κλάδου κ οριακά να αποφεύγεται το σενάριο μόλυνσης του Ατλαντικού! ) Από πλευράς σεισμικότητας η Δυτική Ελλάδα είναι η πιο σεισμογενής περιοχή της Ευρώπης κ η πιο σεισμογενής ενεργής περιοχή του κόσμου.Η εξόρυξη θα προκάλεσει την αστάθεια της περιοχής κατακόρυφα όπως αναφέρει ο σεισμολόγος κ. Άκης Τσελέντης δηλ.την ενεργοποίηση ρηγμάτων ως δευτερογενή γέννηση σεισμών.
Να μην ξεχνάμε ότι το βασικό προϊόν είναι το τουριστικό προϊόν.”Μαύρη κατάρα” χαρακτηρίζει ο κ.Τσελέντης κ όχι μαύρος χρυσός!γιατί την εποχή των εναλλακτικτικών μορφών ενέργειας να κοιτάξουμε αλλού κ όχι στην πίσσα.Αυτό είναι πολιτική.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(ΑΠΕ)οι ήπιες μορφές ενέργειας,οι νέες πηγές ενέργειας ,η πράσινη ενέργεια είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχονται από διάφορες φυσικές διαδικασίες ,όπως ο άνεμος,η γεωθερμία,η κυκλοφορία του νερού κ.α.Συγκεκριμένα σύμφωνα με την οδηγία 2009/28/άρθρο 5 του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου ως ενέργεια απο ανανεώσιμες μη ορυκτέςπηγές θεωρείται η αιολική,ηλιακή,αεροθερμική,γεωθερμική,υδροθερμική,υδροηλεκτρική κ βιομάζα.
Ο όρος ήπιες αναφέρεται σε δύο βασικά χαρακτηριστικά 1)Για την εκμετάλλευση τους δεν απαιτείται κάποια ενεργητική παρέμβαση,όπως εξόρυξη,άντληση,καύση,όπως τις μέχρι τώρα πηγές ενέργειας αλλά απλώς εκμετάλλευση της ήδη υπάρχουσας ροής ενέργειας στη φύση. 2)Δεύτερον, πρόκειται για «καθαρές» μορφές ενέργειας, πολύ «φιλικές» στο περιβάλλον, που δεν αποδεσμεύουν υδρογονάνθρακες,διοξείδιο του άνθρακα ή τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα, όπως οι υπόλοιπες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα. Έτσι θεωρούνται από πολλούς μία αφετηρία για την επίλυση των οικολογικών προβλημάτων .
Ως «ανανεώσιμες πηγές» θεωρούνται γενικά οι εναλλακτικές των παραδοσιακών πηγών ενέργειας (π.χ. του πετρελαίου ή του άνθρακα), όπως η ηλιακή και η αιολική. Σε κάθε περίπτωση οι ΑΠΕ έχουν μελετηθεί ως λύση στο πρόβλημα της αναμενόμενης εξάντλησης των (μη ανανεώσιμων) αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων. Τελευταία, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από πολλά μεμονωμένα κράτη, υιοθετούνται νέες πολιτικές για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που προάγουν τέτοιες εσωτερικές πολιτικές και για τα κράτη μέλη.
Είναι αυταπόδεκτο δεν μπορείς να αναπτυχθείς μη βιώσιμα.Μόλις πριν λίγα χρόνια 2005-2009 ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπολογίζεται ότι δημιούργησε πάνω από 220.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.Ιδιαίτερα ακριβές στην αρχή, ξεκίνησαν σαν πειραματικές εφαρμογές(δεκαετία 1970).Σήμερα όμως το κόστος των εφαρμογών αυτών των πηγών πέφτει συνέχεια τα τελευταία είκοσι χρόνια κ ειδικά η αιολική κ υδροηλεκτρική αλλά κ η βιομάζα μπορούν να ανταγωνίζονται στα ίσα παραδοσιακές πηγές όπως ο άνθρακας κ η πυρηνική ενέργεια.Ενδεικτικά, στις Η.Π.Α.ένα 6% της ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την οδηγία 2001/77/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινουβουλίου επιδιώκεται το 20% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια να καλύπτεται από εναλλακτικές πηγές μέχρι το 2020.
Πλεονεκτήματα
1. Είναι πολύ φιλικές προς το περιβάλλον, έχοντας ουσιαστικά μηδενικά κατάλοιπα και απόβλητα.
2. Δεν πρόκειται να εξαντληθούν ποτέ, σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα.
3. Μπορούν να βοηθήσουν την ενεργειακή αυτάρκεια μικρών και αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς και να αποτελέσουν την εναλλακτική πρόταση σε σχέση με την οικονομία του πετρελαίου.
4. Είναι ευέλικτες εφαρμογές, που μπορούν να παράγουν ενέργεια ανάλογη με τις ανάγκες του επί τόπου πληθυσμού, καταργώντας την ανάγκη για τεράστιες μονάδες παραγωγής ενέργειας (καταρχήν για την ύπαιθρο) αλλά και για μεταφορά της ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις.
5. Ο εξοπλισμός είναι απλός στην κατασκευή και τη συντήρηση και έχει πολύ μεγάλο χρόνο ζωής.
6. Επιδοτούνται από τις περισσότερες κυβερνήσεις.

Μειονεκτήματα



Έχουν ένα αρκετά μικρό συντελεστή απόδοσης, της τάξης του 30% ή και χαμηλότερο. Συνεπώς απαιτείται αρκετά μεγάλο αρχικό κόστος εφαρμογής σε μεγάλη επιφάνεια της γης. Γι' αυτό το λόγο μέχρι τώρα χρησιμοποιούνται ως συμπληρωματικές πηγές ενέργειας.
Για τον παραπάνω λόγο προς το παρόν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών μεγάλων αστικών κέντρων.
1. Η παροχή και απόδοση της αιολικής, υδροηλεκτρικής και ηλιακής ενέργειας εξαρτάται από την εποχή του έτους, αλλά και από το γεωγραφικό πλάτος και το κλίμα της περιοχής στην οποία εγκαθίστανται.
2. Για τις αιολικές μηχανές υπάρχει η άποψη ότι δεν είναι κομψές από αισθητική άποψη κι ότι προκαλούν θόρυβο και θανάτους πουλιών. Με την εξέλιξη όμως της τεχνολογίας τους και την προσεκτικότερη επιλογή χώρων εγκατάστασης (π.χ. σε πλατφόρμες στην ανοιχτή θάλασσα) αυτά τα προβλήματα έχουν σχεδόν λυθεί.
3. Για τα υδροηλεκτρικά έργα λέγεται ότι προκαλούν έκλυση μεθανίου από την αποσύνθεση των φυτών που βρίσκονται κάτω από το νερό κι έτσι συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.



Είναι πραγματικά αδιανόητο να συζητάει κανείς για εξορύξεις υδρογονανθράκων σε τόπους όπως η Ήπειρος κ το Ιόνιο κ μάλιστα σε πολύτιμες περιοχές όπως το Εθνικό πάρκο Βόρειας Πίνδου ,με τα θαυμάσια τοπία του κ τον φυσικό πλούτο που διαθέτουν.Το αναπτυξιακό πρόγραμμα αυτών των περιοχών θα έπρεπε να στηριχθεί σ΄αυτά τα φυσικά πλεονεκτήματα κ όχι να κινδυνεύσει! Όταν όλος ο πλανήτης βρίσκεται σε τροχιά απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα κ επείγουσας αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, η επιλογή της Ελλάδας να στραφεί προς υδρογ/θρακες,είναι πολιτικά κοντόφθαλμη κ υπονομεύει κάθε προσπάθεια αλλαγής πορείας προς καθαρή ενέργεια κ πραγματική βιώσιμη ανάπτυξη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να το σταματήσουμε!!
Β.Καρύπογλου.